Japon balığı aslında doğum yapan değil, yumurta döken bir balıktır. Dişi balığın döktüğü yumurtalar erkek balık tarafından döllenir ve döllenen yumurtalardan yavrular dünyaya gelir. Bu arada yumurtalar akvaryumda bırakılacak olursa, yetişkin balıklara yem olacaktır.
Japon balıklarının üretimi için özel çaba sarf etmek gerekir. Kendi kendine kolay kolay üremezler. Su sıcaklığının düşürülmesi ve protein zengini yem kullanılması üremeyi tetikleyecektir. Daha soğuk su ile günlük su değişimleri yapmak sıcaklığı düşürmek için faydalı bir yöntemdir.
Yumurta taşıyan dişinin karnı irileşir. Erkek balığınsa solungaçlarında sivilcemsi çıkıntılar oluşur. Erkek balık dişiyi dürterek yumurtalarını bırakmaya teşvik eder. Dişi balık yumurtalarını bitkilerin üzerine ya da çıplak akvaryum tabanına bırakır.
Yumurtaların çatlaması su sıcaklığına bağlı olarak 4 ile 7 gün arasında değişiklik gösterir. Yavrular kendi keselerini yiyip tükettikten sonra onları yavru balık yemi ile besleyebilirsiniz. Daha hızlı büyümeleri için yavru artemiaları da kullanabilirsiniz.
Yavru japon balıkları yetişkinlerin ağzına sığabildiği sürece onlara yem olabilirler. Bu yüzden yeterince büyümeden onları yetişkin akvaryumuna koymayın. Japon balıklarının üremesi hakkında daha detaylı bilgi için japon balığı yavrulama yazısından faydalanabilirsiniz.